top of page
        În ce domenii au bolnavii de beneficiat
          în urma colaborarii cu Dr Bordeianu?

 

 

Pentru început, voi arata prin ce Dr Bordeianu nu-și depășește colegii. Cu certitudine,

nu ii depășește prin rapiditate. Așa cum am spus, el considera ca actul operator nu este

o intrecere sportiva. Chirurgul trebuie sa lucreze cu viteza care ii este proprie, pentru ca,

în final, actul operator să se apropie de perfectiune.

Acestea fiind spuse, sunt câteva afectiuni în care Dr Bordeianu poate face mai mult decât

oricare coleg din judet, sau chiar din țara.

 

Cataracta:

     In chirurgia acestei boli orice medic poate da rezultate bune, deoarece astăzi aparatele preiau mare parte din sarcinile chirurgului. Esenta insasi a operatiei este simpla: deschizi ochiul, efectuezi manevrele necesare și închizi plaga operatorie cât poți de bine. Dacă operația este necomplicata, orice medic poate rezolva cataracta. Problemele apar dacă operația se complica.

     Prin numeroasele sale inovatii, Dr Bordeianu a demonstrat ca poate face fata tuturor complicatiilor, poate rezolva orice tip de cataracta. În fapt, este singurul care, cu excepția complicatiilor retiniene (de competenta chirurgului retinian), poate rezolva chiar toate complicatiile:

     - este singurul chirurg oftalmic din Romania care, pe mai mult de 12000 cazuri, nu a pierdut nici un ochi prin infectii postoperatorii începând din anul 1995, de când a inițiat sistemul de măsuri profilactice mentionat sub nr 84 și 86 în folderul ce conține lista contributiilor originale: pentru comparație, în țara se accepta riscul de a pierde un ochi la fiecare 1000 de operatii, în timp ce în strainatate riscul acceptat este de un ochi la 4000 de operatii;

     - este singurul chirurg care a salvat prin tehnica personala toate cazurile de hemoragie expulsiva la care a fost solicitat (în numar de 6): le-a salvat cu vedere intre 5/7 și 5/30, în conditiile în care în țara și în lume ochii sfârșesc prin a fi scosi, sau mai păstrează o bruma de vedere;

     - procedeul inventat de el pentru identificarea vitrosului herniat în camera anterioara permite rezolvarea competa a herniei de vitros chiar în absenta vitreotomului sau atunci când aparatul se defecteaza: ca urmare, niciunul din cazurile complicate prin hernie de vitros nu au rămas cu pupila ascensionata și nu au desvoltat keratopatie edematoasa din cauza vitrosului inclavat în plaga;

     - procedeul inventat de el în keratopatia edematoasa este singurul tratament eficace în aceasta boala, dacă este aplicat la începutul decompensarii: ori keratopatia edematoasa este cea mai grava complicatie postoperatorie tardiva a operatiei de cataracta;

     - prin complexul de procedee imaginate pentru sutura în sulcus sub control vizual direct, și al implantarii prin fereastra iriana în caz de pupila nedilatabila, poate rezolva chiar și cele mai complexe cazuri în care nu mai exista suportul capsular;

     - prin noul tip de cristalin artificial (aflat în stadiul de proiect), poate deschide calea cristalinelor cu adevărat acomodative.

 

 

Glaucom: Contributii practice

     Din punct de vedere practic, chirurgia glaucomului este mai grea decât cea a cataractei: trebuie sa deschizi ochiul, sa efectuezi manevrele necesare și sa închizi plaga, dar nu prea bine, pentru a rămâne o cale suplimentara de evacuare a umorului apos (apa ochiului). Cât de „nu prea bine”? Nimeni nu poate sa spună. De aceea, se spune ca dacă chirurgia cataractei este mai mult – știința, chirurgia glauco-mului rămâne mai mult o arta. Închiderea trebuie să fie suficient de slaba pentru a rămâne o cale de evacuare a umorului apos, dar suficient de ferma pentru a menține profunzimea normala a camerei anterioare.

     Pe lângă imposibilitatea de cuantificare a gesturilor chirurgicale, o dificultate suplimentara este legată de faptul ca operația reușește mai des dacă este efectuata pe o conjunctiva virgina, neatinsa anterior. Însă cea mai mare dificultate consta în faptul ca operatiile se pot plasa numai sub pleoapa superioara, deoarece numai acolo „chiuveta” nou creata este protejata. Din păcate, acolo se pot efectua numai 1-2 operatii pe conjunctiva neatinsa. Cu alte cuvinte, în etapa actuala a stiintei, bolnavul are la dispoziție numai 1 – cel mult 2 incercari pentru a-si vindeca glaucomul prin procedeele clasice, ieftine. Dacă a fost irosita aceasta conjunctiva și operatiile au eșuat, de regula se recurge la operatii extrem de scumpe, folosind dispozitive valorand fiecare 40-60 milioane de lei. Dar nici acelea nu garantează succesul, deoarece și acelea expun la complicatii.

     În acest paienjenis de factori care pot duce la eșecul operatiei antiglaucomatoase, este de ales un chirurg cu experiența, mai ales dacă acela a demonstrat ca știe sa rezolve glaucoamele dificile, în mod repetat recidivate după incercerile sale sau ale colegilor.

 

     Ori, Dr Bordeianu a imaginat numeroase procedee antiglaucomatoase, fiecare fiind destinat unor anumite forme de boala. Dacă luam în consideratie ca nu toți bolnavii răspund la același procedeu chirurgical, medicul care are stapaneste mai multe procedee poate rezolva mai multe situații neprevăzute ce pot apare în evolutia intra și postoperatorie. Astfel:

     1- In glaucomul trabecular (cu unghi deschis), Dr Bordeianu a imaginat:

     - 3 procedee fistulizante cu care poate opera cu succes cazurile care nu au răspuns la chirurgia fistulizanta clasica;

     - un procedeu care permite operarea cu succes a glaucomului recidivat, lucrând pe cicatricea veche (am văzut ca în conceptia clasica insusita de toți colegii, succesul este posibil numai dacă se lucrează pe o zona neatinsa chirurgical anterior). În aceasta concepție, se pot efectua numai 2 operatii cu șanse maxime de reusita la limbul superior, protejat de pleoapa superioara. Dacă acest stadiu este depășit, ochiul rămâne sa orbeasca lent, cu tratament, sau să se practice interventii scumpe de drenaj la distanța (4000-6000 RON), care au în plus și complicatii proprii. În schimb, Dr Bordeianu reopereaza cu succes pe zonele cicatrizate, uneori atât de cicatrizate încât nici acul de unica utilizare nu poate pătrunde. Ca urmare, în zona acoperită de pleoapa superioara, în loc de maxim 2, pot incape 6 operatii fistulizante, crescând șansele de vindecare;

     - un procedeu filtrant care poate fi practicat în afara zonei acoperite de pleoapa superioara, sporind și mai mult șansele de vindecare ale bolnavului, care are la dispoziție mai multe incercari chirurgicale decât cele permise de chirurgia clasica.

     2- In atacul de glaucom pupilar neglijat (G. mixt, initial cu unghi închis), a inventat „repermeabilizarea unghiului”, singurul procedeu care repune în funcție calea naturala de drenaj, prin trabecul. Spre deosebire de Dr Bordeianu, majoritatea chirurgilor oftalmici considera ca trabeculul este iremediabil compromis după 2 zile de atac. Ca urmare, ei creeaza o noua cale de drenaj, printr-o operație riscanta, pe ochi deschis, și lasa trabeculul functional al bolnavului sa zaca nefolosit sub blocajul irian.

     Avantajele procedeului imaginat de Dr Bordeianu sunt urmatoarele: ● se lucrează pe ochi practic închis, evitand riscurile operatiei pe ochi deschis; ● durează mult mai puțin (5-10 minute, în loc de 30-45 minute – la trabeculectomie, sau 60-90 minute – la procedeele neperforante); ● repune în funcție filtrul trabecular al bolnavului, care a fost numai tasat în timpul atacului; ● în caz de succes, poate vindeca boala pe viața, în timp ce tehnicile clasice au risc de 25% eșec în 5 ani; ● lasa conjunctiva neatinsa și nu afecteaza șansele de reusita ale chirurgiei clasice, spre deosebire de tehnicile practicate de toti ceilalti oftalmologi, care altereaza conjunctiva într-unul din cele 2 cadrane superioare.

     3- În glaucomul neovascular (Glaucom angular – în noua terminologie), a inventat crioablatia retinei periferice și criocicloanemizarea folosind creionul de zăpada carbonica: spre deosebire de procedeele existente care necesita aparatura costisitoare, tehnica Dr Bordeianu poate fi efectuata cu cheltuieli minime. În acest procedeu nu exista posibilități de erori prin dozari inexacte, deoarece nu exista componente mecanice sau electronice care se pot defecta.

 

                    Contributii teoretice

Pe langa contributiile practice în domeniul glaucomului, Dr Bordeianu are și contributii teoretice în acest domeniu:

clasificarea patogenica a glaucomului: aceasta clasificare clarifica multe aspecte controversate și ajuta la intelegera bolii. În plus, usureaza alegerea terapeutica – deoarece fiecarei categorii patogenice ii corespunde un anumit tratament;

separarea în cadrul glaucomului neovascular a 2 forme de boala (functional și organic), fiecare – cu tratament specific: aceasta separare usureaza luarea deciziei terapeutice;

● a descris „memoria pozitiei vicioase a irisului”, și a imaginat procedee de combatere a acestui comportament, care explica eșecul unor operatii antiglaucomatoase.

     Aceste contributii ii permit sa vada lucrurile mai clar, sa incadreze diferitele forme intr-un sistem de referinta ghidat dupa mecanismul patogenic, si, din momentul in care chirurgul intelege mecanismul procesului patologic, atitudinea sa este mai rapida, mai corect directionata si mai efifienta decat in cazul doctorilor ce se ghideaza dupa clasificarile clasice, bazate pe semne clinice. Ori, acelasi aspect clinic poate fi generat de diferite mecanisme, iar daca tratamentul este indreptat impotriva semnului, nu impotriva mecanismului cauzal, esecul are sanse mai mari de a apare.

 

     Deci, fata de alți doctori, Dr Bordeianu are în portofoliu mai multe procedee cu care poate rezolva toate formele de glaucom. În plus, el a dovedit ca și din punct de vedere teoretic gândește mai profund. În consecinta, el poate găsi soluția pe moment, pentru orice situații neprevăzute care pot apare în timpul unei interventii antiglaucomatoase.

De aceea Dr Bordeianu ii sfatuieste pe bolnavii operati de glaucom a caror tensiune intraoculara este mai mare de 18 – 21 mm Hg, sau al caror câmp vizual continua să se deterioreze postoperator, sa nu se dea bătuți și sa nu accepte orbirea dacă nu au fost operați și de Dr Bordeianu. El a reușit acolo unde alți colegi au eșuat.

 

Luxatii posterioare de cristalin:

     În cazurile cu luxatii anterioare sau în cele posterioare avand cristalinul situat în jumatatea anterioara a vitrosului, Dr Bordeianu își depășește confratii, deoarece a imaginat:

- incizia în potcoava plata de 11 mm lungime, care permite extractia intracapsulara a cristalinului luxat, cu închiderea rapidă, aproape spontana a plagii. Printr-o astfel de plaga, hemoragia expulsiva (accident oricând posibil - la o asemenea deschidere a ochiului) poate fi ușor stapanita;

- metoda ferestrei iriene pentru pescuirea implantului de cristalin luxat în vitros;

- metodele de sutura în sulcus sub control vizual direct.

 

Subluxatii de cristalin:

     a imaginat sutura la iris a inelului de tensiune a capsulei, metoda prin care se creaza aderente ferme intre iris și capsula cristaliniana în regiunea absentei zonulei cristaliniene. Cu aceasta metoda se previne luxatia tardiva a complexului optic, evitand riscurile suturii în sulcus.

 

Strabism: a imaginat:

     - chirurgia fără sectiuni și suturi musculare: acestea pot ceda și aduc imprecizie în rezultat;

     - extensia continua a muschiului hiperactiv reculat și repaosul forțat al muschiului hipoactiv după scurtare

     - conceptia ca strabismul concomitent orizontal este cauzat de 2 muschi și o funcție: ca atare, aceasta forma poate fi rezolvata numai prin operarea muschiului hiperactiv, fără a mai afecta muschiul mai slab performant.

 

Tumori maligne: a imaginat crioterapia cu creionul de zăpada carbonica, metoda mult mai sigură decât cea cu aparate, deoarece lipsesc dispozitive care se pot defecta. Operatiile sunt mult mai simple, mai puțin traumatizante, mai scurte și mai lipsite de riscuri decât chirurgia excizionala larga.

 

Miopia progresiva: este singurul chirurg din judet care practica tehnica scleroplastiei posterioare pentru oprirea evolutiei miopiei forte. Operația reușește sa oprească boala în peste 95% din cazuri. De aceea, Dr Bordeianu sfatuieste părinții sa nu se resemneze: dacă la controalele anuale constata o progresie mai mare de 0.5 D pe an, sa opereze copilul. Însă operația oprește numai boala în stadiul de boala în care a ajuns. De aceea, este bine să se opereze la 2-3 dioptrii, nu la 7-10 D. Dacă operația este făcută pana la 3 dioptrii, copilul poate rămâne măcar cu o activitate pe care o poate efectuata fără ochelari: cititul. În plus, isi poate găsi ochelarii fără ajutor. Peste 3 dioptrii, copilul nu mai poate desfasura nici o activitate fără ochelari, nu-și mai poate găsi singur ochelarii. Pentru a reduce dioptriile, trebuie o a doua operație.

În orice caz, părinții trebuie sa știe miopia poate fi oprita.

 

     Acestea sunt numai câteva domenii în care beneficiile colaborarii cu Dr Bordeianu sunt mai importante.

     Dar, este de așteptat ca cel care a dovedit profunzime în gândire în atatea maladii, sa performeze superior și în alte suferinte, fie acestea chirurgicale sau nechirurgicale.

bottom of page